Plánujete cestovať do Maďarska a premýšľate, ako to funguje s diaľničnými známkami? V tomto blogu sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o maďarských diaľničných známkach - od všeobecných informácií, cez kategórie vozidiel, ceny, pokuty až po to, kedy a kde je najlepšie ich kúpiť.

Ďiaľničná známka Maďarsko

Maďarská diaľničná známka: Všeobecné informácie

Maďarsko je jednou z krajín, kde je potrebné mať zakúpenú diaľničnú známku, ak chcete využívať diaľnice. Známky sú dostupné v elektronickej podobe a sú povinné pre všetky motorové vozidlá vrátane motoriek. Po zakúpení je známka spojená s vašou ŠPZ (Štátnou poznávacou značkou) a nie je potrebné mať žiadny fyzický doklad.

Kategórie vozidiel Maďarské diaľničné známky

Maďarská diaľničná známka je rozdelená do rôznych kategórií podľa typu vozidla. Je dôležité zakúpiť správnu kategóriu známky, aby ste sa vyhli pokutám. Kategórie zahŕňajú:

Kategória vozidla Popis
D1M Pre motorky
D1 Pre osobné vozidlá do 3,5 tony
D2 Pre dodávky a minibusy do 3,5 tony
U Pre prívesy

Pre autobusy, kamióny a iné vozidlá nad 3,5 tony nie je možné zakúpiť diaľničnú známku prostredníctvom bežného systému. Tieto vozidlá musia využiť špeciálny systém dostupný na HU-GO.

Maďarská diaľničná známka cena

Cena maďarskej diaľničnej známky závisí od kategórie vozidla a obdobia, na ktoré ju potrebujete. K dispozícii sú rôzne varianty:

Typ známky Platnosť Cena
Denná známka Platná 1 deň 13,34 EUR
Týždenná známka Platná 10 dní 16,58 EUR
Mesačná známka Platná 30 dní 26,84 EUR
Ročná známka Platná celý kalendárny rok 148,34 EUR
Ročná župná známka Platná celý kalendárny rok pre jeden úsek 17,25 EUR

Pre aktuálne ceny navštívte maďarská diaľničná známka cena.

Pokuty za nedodržanie podmienok

Ak cestujete po maďarských diaľniciach bez platnej diaľničnej známky, môžete čeliť pokutám. Pokuty sú odlišné podľa kategórie vozidla a môžu sa pohybovať od niekoľkých desiatok až po niekoľko stoviek eur. Okrem toho sa účtuje aj poplatok cca 45 € pre firmu zastupujúcu výber pokút na Slovensku.

Kategória vozidla Do 60 dní Po 60 dňoch
D1, D2, U 21 830 HUF 87 270 HUF
B2 (autobusy, kamióny) 98 160 HUF 392 610 HUF

Kedy kúpiť diaľničnú známku

Je vhodné zakúpiť diaľničnú známku Maďarsko pred vstupom na maďarské územie, aby ste sa vyhli pokutám. Ak zabudnete zakúpiť diaľničnú známku, je možné tak urobiť do 60 minút od vstupu na diaľnicu bez rizika pokuty na čerpacej stanici alebo online.

Kde a ako ju kúpiť

Existuje niekoľko možností, kde a ako si môžete kúpiť maďarskú diaľničnú známku:

  1. Online: Najpohodlnejšia a najrýchlejšia možnosť je zakúpiť si známku online. Webová stránka sk.etoll-vignette.hu ponúka jednoduchý spôsob zakúpenia diaľničných známok pre rôzne kategórie vozidiel.
  2. Hraničné priechody: Na niektorých hraničných priechodoch sú dostupné predajné automaty alebo stánky.
  3. Čerpacie stanice: V Maďarsku je možné kúpiť diaľničné známky aj na väčšine čerpacích staníc.
  4. Autokluby: Niektoré autokluby v susedných krajinách ponúkajú možnosť kúpiť maďarskú diaľničnú známku.

Pri kúpe online budete musieť zadať registračnú značku vášho vozidla, kategóriu vozidla a vybrať obdobie platnosti známky. Po úspešnej platbe dostanete potvrdenie na váš e-mail, ktoré si môžete vytlačiť pre prípad kontroly.

Oddych a relax na diaľnici

Počas jazdy na diaľnici je dôležité pravidelne odpočívať, aby ste zostali v pozore a zabezpečili tak bezpečnú cestu. Maďarská diaľničná sieť je dobre vybavená odpočívadlami, motelmi, čerpacími stanicami a reštauráciami, ktoré poskytujú vodičom možnosť oddýchnuť si, natankovať a občerstviť sa počas dlhých ciest.

Odpočívadlá ponúkajú čisté toalety, piknikové stoly a tienisté miesta na prestávku. Mnohé odpočívadlá majú ihriská pre deti, čo z nich robí ideálne zastávky pre rodiny. Čerpacie stanice sú pohodlne umiestnené pozdĺž diaľnic a často ponúkajú obchody s občerstvením a ďalšími potrebami.

Na diaľnici nájdete aj motely a reštaurácie, ktoré ponúkajú rôzne služby. Či už potrebujete rýchle jedlo alebo miesto na prenocovanie, nájdete tu všetko potrebné. Mnohé reštaurácie podávajú tradičnú maďarskú kuchyňu, čo vám umožní ochutnať miestne špeciality.

História a aktuálny stav maďarskej diaľnice

Maďarská diaľničná sieť má bohatú históriu, ktorá sa začala budovať v polovici 20. storočia. Prvá diaľnica, M1, ktorá spája Budapešť s rakúskou hranicou, bola otvorená v roku 1964. Odvtedy sa sieť neustále rozširuje a modernizuje.

Dnes má Maďarsko rozsiahlu diaľničnú sieť s viac ako 1 500 kilometrami diaľnic, ktoré spájajú hlavné mestá a dôležité priemyselné zóny. Súčasné diaľnice sú dobre udržiavané a vybavené modernými technológiami na zlepšenie bezpečnosti a pohodlia cestujúcich. Okrem toho sa neustále investuje do rozšírenia a modernizácie infraštruktúry, aby sa zabezpečila efektívna a bezpečná doprava.

Zhrnutie

Maďarská diaľničná známka je nevyhnutnosťou pre každého, kto plánuje cestovať po maďarských diaľniciach. Dodržanie pravidiel a zakúpenie správnej kategórie známky vám môže ušetriť veľa peňazí a nepríjemností spojených s pokutami.

Zakúpenie známky online je najpohodlnejšia možnosť, ktorá vám umožní venovať sa bezstarostne vašej ceste. Pre viac informácií a kúpu známky navštívte sk.etoll-vignette.hu.

Dodržiavanie pravidiel a správne zakúpenie diaľničnej známky Maďarsko je kľúčové pre bezproblémové cestovanie. Nezabudnite sa riadiť týmito radami a užite si vašu cestu po Maďarsku!

Tip na záver

Naozaj odporúčame využiť maďarské diaľnice, pretože sú veľmi dobre udržiavané a vedľajšie cesty sú často v zlom technickom stave. Cestovanie po diaľniciach vám poskytne plynulejšiu a bezpečnejšiu jazdu, ktorá je menej náročná na vozidlo aj na vodiča. Okrem toho, maďarské diaľnice sú strategicky napojené na hlavné turistické atrakcie, veľké mestá a priemyselné zóny, čo vám umožní efektívnejšie plánovať vašu cestu.

Vedľajšie cesty, naopak, môžu byť nielen menej pohodlné, ale aj rizikovejšie z dôvodu zlého povrchu, neoznačených jám a nedostatočného osvetlenia. Takéto podmienky môžu zvýšiť riziko nehody alebo poškodenia vášho vozidla, čo by mohlo narušiť váš cestovný plán.

Využitím diaľnic ušetríte čas a minimalizujete stres z nečakaných prekážok na ceste. Navyše, cestovanie po diaľniciach vám umožní vychutnať si krásne maďarské scenérie a pohodlne sa presúvať medzi mestami ako Budapešť, Debrecín, Miškolc alebo Balaton.